• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ!

E-mail Εκτύπωση PDF

Προσπαθώ να γράφω δυο τρία πράγματα που θεωρώ πάρα πολύ σημαντικά για το χωριό και αναρωτιέμαι πλέον γιατί; Αξίζει τον κόπο άραγε;

·        Κάποιοι ωφελούνται οικονομικά από το ξεπούλημα της άμμου στο ποτάμι, χωρίς το παραμικρό ανταποδοτικό όφελος  στο χωριό (ούτε καν μια θέση εργασίας) και δεν κουνιέται φύλλο, δεν αντιδράει κανείς, κάποιοι χειροκροτούν μάλιστα.

·        Καταστρέψανε την αυλή του σχολείου και απαξιώνουν συστηματικά το λαογραφικό μουσείο (ότι σημαντικότερο έχει να επιδείξει το χωριό μας στον τομέα του πολιτισμού σε ολόκληρο το δήμο) και δεν τρέχει τίποτα.

·        Μας κλείνουν τα μάτια με ένα προκάτ εκκλησάκι στα νεκροταφεία και κάποιοι καμαρώνουν.

·        Καταστρέφουν ένα παρθένο ρέμα από τα πιο ιστορικά και όμορφα στην περιοχή μας και κάποιοι καυχιούνται μάλιστα για ανάπτυξη.

Διερωτώμαι λυπημένος και απογοητευμένος, μόνο εγώ είμαι "εκτός τόπου και χρόνου" σ' αυτό τον τόπο;

Γκροζούδης Καραφύλλης

Τ.Σ. Βρυσικών

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 Δεκέμβριος 2009 22:14
 

Ανέκδοτα

E-mail Εκτύπωση PDFΤο όρος

Στη δεκαετία του 40 και του 50 ακόμα, τα χωριά μας ήταν υπανάπτυκτα, υπήρχαν πιδούδια που μεγάλωναν στα τσιαλμάρια φυλάγοντας τα πρόβατα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα αγόρια (δε λέμε για τα κορίτσια) δεν έβγαιναν από το χωριό παρά μόνο όταν ήταν σε ηλικία να υπηρετήσουν την πατρίδα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 30 Νοέμβριος 2009 07:31 Περισσότερα...
 

Η πέτρα Βρυσικών

E-mail Εκτύπωση PDF

Παίρνω αφορμή από μια πρόταση που έγινε σε συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου πρόσφατα στο χωριό μας για την ισοπέδωση από το Δήμο των διάφορων υλικών που πετιούνται στην ακροποταμιά.


 
 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 30 Νοέμβριος 2009 19:52 Περισσότερα...
 

φωτογραφίες που σημάδεψαν την ανθρωπότητα.

E-mail Εκτύπωση PDF

Aθήνα 1842

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Γάλλο αριστοκράτη Ζοζέφ Ζιλπέρ Zιρό ντε Πρανί και πιθανολογείται ότι πρόκειται για την πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Ελλάδα. Απεικονίζει τον ναό του Ολυμπίου 5ιός στην Αθήνα. Αποτελεί δε μια απ' τις ακριβότερες φωτογραφίες του κόσμου, καθώς πουλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Kρίστις στον Σεΐχη του Kατάρ, έναντι 789.000 ευρώ!

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 07 Φεβρουάριος 2010 19:52 Περισσότερα...
 

Μαρηδες 2009

E-mail Εκτύπωση PDF

Κλείνοντας μπορούμε να πούμε ότι οι Μάρηδες παρά την ολιγωρία, τις παραλείψεις και την αδιαφορία τους, κατά τον χρόνο που πέρασε παρήγαγαν πολιτιστικό έργο όχι όμως όσο θα έπρεπε.

Έτσι πολύ διακριτικά και με πικρία ίσως, από την αδιαφορία των Γαλαζοβράκηδων, κλείνει το άρθρο του στην εφημερίδα Μεθόριο για την 9η συνάντηση Μάρηδων ο κύριος Ιωάννης Ασπρογέρακας που παρόλο Λευκαδίτης εργάζεται με τόσο μεράκι για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στον τόπο μας.

Από το παραπάνω άρθρο θα βάλω στα κρατούμενα τρεις φράσεις, δύο από το λόγο του Νομάρχη.

«Το μουσείο είναι μεγάλη υπόθεση….»

«Η φορεσιά ……. είναι η ιστορία μας…»

Και τη φράση «…οι Μάρηδες έχουν βιβλίο για τη φορεσιά τους..»

Οι φωτογραφίες είναι από τις συναντήσεις του 2006 και 2008

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 07 Φεβρουάριος 2010 12:33
 

Πομάκοι Μπεκτασήδες

E-mail Εκτύπωση PDF

Πομακοχώρια
Από καιρό ήθελα να αναφερθώ στην ομορφότερη ίσως περιοχή της Θράκης με την ανόθευτη παραδοσιακή αρχιτεκτονικής της και την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά.

Ίσως τώρα είναι μια καλή ευκαιρία, πρώτα με τη μικρή παρουσίαση ενός

βιβλίου του Δημήτρη Βραχιόλογλου και στη συνέχεια με την ανάρτηση ενός πρόσφατου και πολύ επίκαιρου άρθρου της οικολογικής εταιρείας Έβρου. Αξιόλογο υλικό για τα μνημεία της περιοχής θα βρούμε στην ιστοσελίδα Κάρτζιαλι - Σουφλί και αξίολογο ιστορικό υλικό σε ιστοσελίδα εκτός Θράκης http://www.mani.org.gr/kzaharias/arthra2000/32_pomakoi.htm

Πληκτρολογόντας πομακοχώρια στη μηχανή αναζήτησης θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα για την περιοχή, να τι γράφει κάποιος τουρίστας Έλληνας:

''Μαζί με το άνοιγμα του δρόμου, άνοιξαν και οι τύχες των ανθρώπων και οι δουλειές τους. Ταβέρνες, χασάπικα (δείτε τα κρεμασμένα λουκάνικα), πολιτισμός.''

Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια, αυτού του είδους ο πολιτισμός δεν θα αφήσει τίποτε όμορφο, ούτε δουλειές και σε αυτή την περιοχή της πατρίδας μας, γιατί απλά όλοι Έλληνες τουρίστες είμαστε.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 07 Φεβρουάριος 2010 12:39
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

ΛΕΞΙΚΟ

λεξικό

στείλτε τις λέξεις σας εδώ
δέστε τις λέξεις σας εδώ

Φεστιβάλ 'ΖΩΝΤΑΝ'

ψηφίστε εδώ

Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους
''στα βιβλία που διάβαζα μικρός, δεν έβρισκα το παραμικρό απ’ την προσφορά της Θράκης στον κοινό αγώνα των Πανελλήνων για την κατάκτηση της Λευτεριάς και του πολιτισμού.'' -Ιωάννης Γουρίδης

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΧΑΡΤΗΣ

Με άλμπουμ φωτογραφιών.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μέλη : 102818
Περιεχόμενο : 388
Σύνδεσμοι : 18
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1523588

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ

Ενημερωτικό δελτίο του ΕΜΘ


Λαός που την παράδοση χάνει και δεν θυμάται, στον λήθαργο του μαρασμού παντοτινά κοιμάται!

Κώδικας δεοντολογίας διαδικτύου

Εάν κάποια φωτογραφία ή κείμενο στη σελίδα αυτή σας ενοχλεί, ενημερώστε μας : vrisika@gmail.com

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ

 

ΠΕΜΠΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΒΡΥΣΙΚΩΝ

8-16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 ΣΤΑ ΒΡΥΣΙΚΑ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ (ΔΩΡΕΑΝ)

Ένα πρότυπο Ψυχαγωγικό – Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για την Νεολαία Βρυσικών θα οργανώσει και φέτος το Αριστοτέλειο Κολλέγιο.

Δήλωση συμμετοχής

ΕΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΩ


Newsflash

Το χώμα τάφος είναι. Έ συ τα βόδια σου σταμάτησε, σήκωσε το υνί σου. Στάχτη ανακατεύεις, σε τέτοιο χώμα μη σπέρνεις σπόρους σταριού, αλλά να χύνεις δάκρυα.

Ανθολογία Παλατινή

Ισιδώρου Αιγεάτου