• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Η βορά του βορρά

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Ξεκίνησα πριν λίγες μέρες να γράφω το άρθρο, ή καλύτερα τις σκέψεις μου, αλλά πριν το ολοκληρώσω έστειλα το προσχέδιο στον «οικογενειακό» μας δασολόγο (μια και εντάσσεται στο ευρύτερο δραστικό πεδίο του), για μια δεύτερη γνώμη. Η εκτίμηση του θεώρησα πως είναι η απάντηση, αλλά και το συμπλήρωμα του άρθρου και γι’ αυτό προτίμησα να τα παραθέσω και τα δύο αυτούσια. Νομίζω ότι η κατακλείδα της απάντησης του Παναγιώτη είναι ο καλύτερος τρόπος να κλείσω το άρθρο και να αφήσω τον κάθε αναγνώστη με ένα θετικό ή αρνητικό προβληματισμό δράσης!

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 20 Νοέμβριος 2011 21:17 Περισσότερα...
 

31ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού, στο Διδυμότειχο 6-10 Ιουλίου 2011

E-mail Εκτύπωση PDF

 Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός στο χώρο της μελέτης του χορού, και την καλύτερη ευκαιρία για να παρουσιαστούν πρωτοποριακές εργασίες σε ένα μεγάλο κοινό επαγγελματιών, δασκάλων χορού, χορογράφων, ερευνητών, κριτικών και διοργανωτών. Προσεγγίζει όλες τις μορφές του χορού, τόσο καλλιτεχνικά όσο και επιστημονικά.

Τα συνέδρια του CID-UNESCO παρακολουθούν κατά μέσο όρο 400 ειδικοί από 40 χώρες των 5 ηπείρων (δεκαπλάσιοι από ότι σε ένα σύνηθες διεθνές συνέδριο).

Διοργανώνεται από το Τμήμα Διδυμοτείχου του CID σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID-UNESCO. Είναι υπό την αιγίδα του, Υπουργείου Παιδείας, και της Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2011 08:08 Περισσότερα...
 

ανθολόγιο Εβριτών ποιητών!

E-mail Εκτύπωση PDF

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της «η ομάδα ποίησης και λογοτεχνίας» της Ε.ΠΟ.Φ.Ε και ενόψει της έκδοσης του Δεύτερου «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΥ 2012» Εβριτών ποιητών

Προσκαλεί

τους απανταχού Εβρίτες οι οποίοι εκφράζονται με ποιητικό ή πεζό λόγο και θέλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή της ανάδειξης του ποιητικού πνεύματος του Έβρου, να στείλουν τα  ανέκδοτα ποιήματα τους ή πεζά, τρία στον αριθμό το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2011 22:35 Περισσότερα...
 

ο Τρύγος

E-mail Εκτύπωση PDF

' άπό τον "Ομηρο πληροφορούμεθα ότι ή Θράκη ήτο χώρα άμπελόεσσα, ότι ήτο χώρα ήδύοινος παράγουσα τον περίφημον βίμβλιον οίνον παραβαλλόμενον προς τό Όλύμπιον νέκταρ'

ΓΕΏΡΓΙΟΥ ΝΙΚ. ΤΟΛΙΔΗ

Ο ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ!

«Άπό τη Θράκη βρε παιδιά άπό την Πιερία έβγήκεν ή θρησκεία».

Ό άείμνηστος Θρακιώτης ποιητής Γεώργιος Βιζυηνός με τό μικρό του αυτό δίστιχο μας υπενθυμίζει δύο μεγάλα γεγονότα, πού αναφέ­ρονται στην αρχαία Θράκη. Τό ενα γεωγραφικόν: ότι τά δυτικά σύ­νορα τής αρχαίας Θράκης δεν ήσαν τά σημερινά, ό Νέστος, άλλα έφθα­ναν στον "Ολυμπο και στά Πιερία όρη, όπως τά βόρεια έφθαναν στον "Ιστρον ποταμόν, τον σημερινόν Δούναβιν. Ώς προς τόν πληθυσμόν, κατά τόν Ήρόδοτον, τό Θρακικόν "Εθνος της έποχής εκείνης ήτο τό πολυπληθέστερον μετά τό Ίνδικόν. Τό άλλο θρησκευτικόν: ότι άπό τήν Θράκη άπό τήν Πιερία έβγήκεν ή θρησκεία. Πράγματι στή Θράκη εκείνη τής αρχαιότητος έβγήκε μια θρησκεία, ή θρησκεία τοΰ Όρφέως και τοΰ Διονύσου, ή οποία ήτο ειδωλολατρική ώς προχριστιανική, ήσκησεν όμως επίδρασιν στον Χριστιανισμόν γιατί απέβλεπε στην ανύψωσαν του ανθρώπου σε ύψηλοτέραν ήθικήν σφαΐραν, απέτρεπε τόν φόνον τών ανθρώπων και έπρέσβευε τήν άθανασίαν τής ψυχής.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 17 Απρίλιος 2012 18:08 Περισσότερα...
 

Αδιαφορία και ελλείψεις έκαψαν το δάσος της Δαδιάς

E-mail Εκτύπωση PDF

 

ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ στρέμματα -σχεδόν το 10%- του πολύτιμου δάσους του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς αποτεφρώθηκε κατά την πυρκαγιά που ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη και συνέχισε το καταστροφικό της έργο για μία εβδομάδα. Ενα χαλασμένο τρακτέρ που άφηνε σπίθες στο διάβα του έγινε η αφορμή γι’ αυτή την πυρκαγιά σ’ ένα από τα πιο σημαντικά δάση της Ελλάδας και της Ευρώπης. 

Από τη φωτιά επλήγησαν σπάνια αρπακτικά (ασπροπάρηδες, μαυρόγυπες, χρυσαετοί), ενώ εξολοθρεύτηκαν περίπου τα μισά από τα 140 άτομα του ενδημικού φυτού ριόλοβος, που συναντάται επίσης στη Βουλγαρία και το Ισραήλ, αλλά έχει βασική περιοχή εξάπλωσης τον Εβρο. Ζώα όπως οι αλεπούδες, τα ζαρκάδια, οι λύκοι και οι λαγοί διέφυγαν προς ασφαλείς περιοχές, όμως οι βιότοποί τους περιορίστηκαν.

Οι δυνατοί άνεμοι, πάντως, στάθηκαν ευνοϊκοί για τον πολύτιμο πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, που τελικά έμεινε άθικτος, χάρη και στις προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης που εστιάστηκαν στην προστασία του. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς στη Δαδιά, Δώρα Σκαρτσή, η καταστροφή περιορίστηκε, αφού γλίτωσαν τα ώριμα δάση του πυρήνα που φιλοξενούν τα πιο σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Τα δέντρα που κάηκαν ήταν κυρίως νεαρά - μαύρη και τραχεία πεύκη, καθώς και βαλανιδιές των τελευταίων 15-20 ετών, που προέρχονταν από αναδάσωση και δεν ήταν ακόμη κατάλληλα για να φιλοξενήσουν φωλιές πουλιών. Επιπλέον, εντός της καμένης ζώνης υπάρχουν διάσπαρτες εκτάσεις που διατηρήθηκαν σε καλή κατάσταση και μπορούν να λειτουργήσουν ως μικρές οάσεις ζωής.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 11 Σεπτέμβριος 2011 20:58 Περισσότερα...
 

της Παναούδας 11

E-mail Εκτύπωση PDF

Της Παναούδας ήταν πριν ένα χρόνο, όταν ο ντελάλης Θεόφιλος έβγαζε ανακοίνωση στο διαδίκτυο διαδίδοντας τις θετικές σκέψεις κάποιων φίλων.

Φέτος, παρά το ‘αναπλήρωτο’ κενό της απουσίας του ίδιου αλλά και του ανιχνευτή μπεκατσοκυνηγού μας, φαίνεται ότι τα λεγόμενά του άρχισαν να παίρνουν 'σάρκα και οστά'.

Έτσι χώρια από τις δράσεις αναψυχής που ήταν σχετικές με το κυνήγι, τα μέλη της ομάδας έχοντας βασική αρχή την αρχαία Ελληνική έκφραση «Αμ΄ έπος αμ΄ έργον» δηλαδή «μαζί με το λόγο και το έργο», έδωσαν δείγματα για τις δυνατότητες της συλλογικής δράσης των χωριανών μας και σε κοινωνικά ζητήματα.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 06 Σεπτέμβριος 2011 19:26 Περισσότερα...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

ΛΕΞΙΚΟ

λεξικό

στείλτε τις λέξεις σας εδώ
δέστε τις λέξεις σας εδώ

Φεστιβάλ 'ΖΩΝΤΑΝ'

ψηφίστε εδώ

Έχουμε 54 επισκέπτες συνδεδεμένους
''Ο γιος μου ο Σωτήρης δεν θα γυρίσει στο χωριό, αλλά στα μάτια της εγγονής μου Ελένης, βλέπω καθαρά την επιθυμία της να ζήσει σ' αυτό'' -Θεόφιλος

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΧΑΡΤΗΣ

Με άλμπουμ φωτογραφιών.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μέλη : 102818
Περιεχόμενο : 388
Σύνδεσμοι : 18
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1498128

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ

Ενημερωτικό δελτίο του ΕΜΘ


Λαός που την παράδοση χάνει και δεν θυμάται, στον λήθαργο του μαρασμού παντοτινά κοιμάται!

Κώδικας δεοντολογίας διαδικτύου

Εάν κάποια φωτογραφία ή κείμενο στη σελίδα αυτή σας ενοχλεί, ενημερώστε μας : vrisika@gmail.com

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ

 

ΠΕΜΠΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΒΡΥΣΙΚΩΝ

8-16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 ΣΤΑ ΒΡΥΣΙΚΑ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ (ΔΩΡΕΑΝ)

Ένα πρότυπο Ψυχαγωγικό – Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για την Νεολαία Βρυσικών θα οργανώσει και φέτος το Αριστοτέλειο Κολλέγιο.

Δήλωση συμμετοχής

ΕΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΩ


Newsflash

''Πιστεύω ότι η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να εντάσσεται στην κατηγορία ης εθνικής μας ασφάλειας. Οι δαπάνες για το περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικές με τις αμυντικές δαπάνες..'' Ρόμπερτ Ρέντφορντ