• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Επαγγελματικός βίος

E-mail Εκτύπωση PDF

ΓΕΩΡΓΙΑ    ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Με τη γεωργία ασχολούνταν και ασχολούνται και σήμερα όλες οι οικογένειες του χωριού. Έβγαζαν  σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, ρεβίθια, φακές, σουσάμι και άλλα.

Επίσης πολλές οικογένειες που είχαν δέντρα μουριές, (ντουνταλιές) ασχολούνταν και με την σηροτροφία, με την εκτροφή μεταξοσκώληκα για τη παραγωγή μεταξιού.

Σήμερα, επειδή το χωριό αποδυναμώθηκε από γεωργικά νέα χέρια, και οι λίγοι εναπομείναντες γεωργοί ασχολούνται με πιο μαζικές παραγωγές, όπως τεύτλα, βαμβάκι και ηλίανθο που γίνονται με γεωργικά μηχανήματα.

       amaxas.jpg - 13.27 Kb

Επίσης οι κάτοικοι του χωριού συγχρόνως με τις γεωργικές εργασίες ασχολούνταν και με την κτηνοτροφία. Κάθε οικογένεια είχε και φρόντιζε ένα μικρό ή μεγάλο κοπάδι προβάτων  και μερικά βοοειδή. ( Αγελάδες για γάλα και κρέας και βόδια που χρησιμοποιούσαν στην καλλιέργεια των χωραφιών τους, μερικές ελάχιστες οικογένειες αντί για αγελάδες και βόδια είχαν βουβάλια για τους ίδιους σκοπούς.)

Όλα αυτά συνέβαιναν και υπήρχαν τα παλαιά χρόνια, από τη δεκαετία του εβδομήντα και πίσω. Σήμερα κτηνοτροφία υπάρχει ελάχιστη, μόνο μερικά μικρά κοπάδια πρόβατα που εξυπηρετούνται από λίγους γέροντες συγχωριανούς μας, παλιούς και ρομαντικούς που έμειναν και αγκυροβόλησαν στις εποχές των προγόνων τους.

 

bpabo.jpg - 52.12 Kb    ergatria.jpg - 54.35 Kb

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 07 Οκτώβριος 2008 20:51  
''στα βιβλία που διάβαζα μικρός, δεν έβρισκα το παραμικρό απ’ την προσφορά της Θράκης στον κοινό αγώνα των Πανελλήνων για την κατάκτηση της Λευτεριάς και του πολιτισμού.'' -Ιωάννης Γουρίδης

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ