• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Οικοδομική

E-mail Εκτύπωση PDF

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ:

      

Τα παλιά σπίτια του χωριού στην πλειοψηφίας τους ήταν δίπατα. Το ισόγειο το χρησιμοποιούσαν για να σταβλίζουν τα μεγάλα ζώα τους (αγελάδες και βόδια) και ένα μέρος αυτού για αποθήκη. Το επάνω πάτωμα για κατοικία.

Τα σπίτια  τα έχτιζαν με βαθιά και φαρδιά θεμέλια που τα γέμιζαν με πέτρες                καλοαραδιασμένες, συνέχιζαν το χτίσιμο των περιμετρικών τοίχων με πέτρες χρησιμοποιώντας για την συγκόλληση ασβέστη με άμμο ή αχυρόλασπη οι φτωχότεροι. Σ΄  αυτό το σημείο οι τοίχοι είχαν πάχος ένα και πλέον μέτρο.

Για να κλείσουν το πρώτο πάτωμα , το ισόγειο, τοποθετούσαν χοντρά ξύλινα δοκάρια που έφτιαχναν μόνοι τους πριονίζοντας σε αυτοσχέδια πριονιστήρια κορμούς από λεύκες που είχαν άφθονες στον μικρό κάμπο του  Καζαντζί  αλλά και στον μεγάλο του Ερυθροποτάμου. Από κει συνέχιζαν το χτίσιμο για το δεύτερο πάτωμα με τούβλα ή με πλίνθους (κιρπίτσια). Την σκεπή έκαναν με τον ίδιο τρόπο που έκλειναν το ισόγειο αραδιάζοντας δοκάρια, τις αγριντιές, που επάνω σ΄ αυτές έφτιαχναν την τετράκλιτη   κεραμοσκεπή.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 07 Οκτώβριος 2008 20:48  

«Να επιμένεις για τον τόπο,  στα  μικρά πράγματα, γιατί από αυτά απαρτίζονται τα μεγάλα.»

 

Σωτήρης Γεραλής

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ