• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Η καμένη εικόνα

E-mail Εκτύπωση PDF




Ανάμεσα στο πλήθος εικόνων βρίσκεται και μια εικόνα της Παναγίας με το Χριστό, η οποία από το πίσω μέρος είναι ολοσχερώς καμένη και στο δεξί άκρο η γωνία αρκετά καμένη.

 

 Πότε κάηκε που κάηκε καμιά πληροφορία δεν υπάρχει. Το κάψιμο όπως φαίνεται πρέπει η εικόνα να έπεσε πάνω στα κάρβουνα και σιγοκάηκε από το πίσω μέρος και παρά τη φωτιά άντεξαν τα χρώματα της εικόνας.

Η τεχνοτροπία της εικόνας είναι μοναδική. Βρίσκεται ανάμεσα στις μεγάλες εικόνες και της μικρές φορητές εικόνες και ο αγιογράφος φαίνεται ότι ήταν άριστος τεχνίτης.

Το να κάηκε στη σημερινή εκκλησία τέτοια πληροφορία δεν έχουμε. Δυο φορές από λάθος πήρε φωτιά μικρής έκτασης, από τα κεριά και άλλη μια από τα καντήλια, αλλά χωρίς να προκληθεί καμιά ζημιά στην εκκλησία. Επομένως αν πάρουμε την τεχνοτροπία της που είναι μοναδική, η εικόνα πιθανόν να κάηκε στην παλιά εκκλησία και μεταφέρθηκε στη σημερινή εκκλησία και φυλάσσονταν μαζί με άλλες δυο παλιές εικόνες στο γυναικωνίτη. Τώρα η καμένη εικόνα για να μην φθαρεί από το χρόνο, την βάλαμε σε υαλοθήκη όπου παρατηρείτε από όλες τις πλευρές και φυλάγεται στο Άγιο Βήμα μαζί με τα πλήθος ιερών σκευών. Πάντως παρά το ότι κάηκε παραμένει σε καλή κατάσταση και τώρα στην υαλοθήκη θα διατηρηθεί για πάντα.


Το κείμενο είναι του Γκρουζούδη Πολυχρόνη

Σήμερα γίνεται ακόμα μια προσπάθεια συντήρησης της εικόνας, μοναδικό κειμήλιο πιθανόν του παλιού χωριού και της  παλιάς μας εκκλησίας, τεράστιας ιστορικής αξίας για τον τόπο. 
Μια εργασία συντήρησης από ένα έμπειρο τεχνίτη θα μας δώσει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τον τόπο και τον χρόνο αγιογράφησης της εικόνας καθώς και τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή στην περιοχή.
Πράγμα που καθιστά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολύ σημαντική και θα πρέπει να την ενισχύσουμε οικονομικά όλοι  οι βρυσικιώτες .

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 29 Σεπτέμβριος 2010 14:38  
Ως τοπική κοινωνία, άρχοντες, λαός και κλήρος, έχουμε μερίδιο συνυπευθυνότητας και γι’ αυτά που γίναν, αλλά και γι' αυτά που χάθηκαν. Σ' αυτό τον τόπο που ζούμε η ιστορικογεωπολιτική άγνοια, μάλλον δε συγχωρείται. Αν αναλογιστούμε, ότι η ζωή, όπως και η φύση, δε χαρίζονται στους αδρανούντες, είναι βέβαιο, πως τα όποια κενά αφήνουμε εμείς, είναι έτοιμοι κάποιοι άλλοι να τα υποσχεθούν... Η Θράκη στο χρόνο

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ