• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ιστορικά και άλλα, Βρυσικών

E-mail Εκτύπωση PDF

απολίθωμαλαξέυματα

νομίσματα


1) Απολιθωμένοι μίσχοι καλαμιών βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το μήκος και πλάτος του Ζωντάν, καθώς και ατελείωτος αριθμός θαλάσσιων οργανισμών, όπως αχινοί, στρείδια, κοχύλια, θαλάσσια σαλιγκάρια κλπ, σε ύψος 80 περίπου μέτρων όσο είναι η ανάδυση όλης της περιοχής του απολιθωμένου δάσους της Θράκης, ηλικίας 25.000.000 χρόνων. Συμπεραίνεται έτσι, ότι την εποχή εκείνη το Ζωντάν ήταν ένας βαλτώδης παραθαλάσσιος τόπος. (Κυρκούδη Θεόδωρου: Έβρος το τελευταίο οχυρό.)

 

2) Κεραμικά όστρακα και λαξεύματα στους βράχους του Ζωντάν μαρτυρούν την ύπαρξη οικισμού της πρώιμης εποχής του σιδήρου, όταν δηλαδή άρχισε να γίνεται επεξεργασία του σιδήρου στην Ελλάδα γύρω στα 1000 π.χ. προφανώς πρόκειται για καθαρά Θρακικές κατασκευές. Επίσης εδώ βρέθηκε χάλκινο νόμισμα της Αίνου με παράσταση του Ερμή (Θρακικός ηλεκτρονικός θησαυρός)

 

3) Συνολικά στην περιοχή Βρυσικών βρέθηκαν νομίσματα:

Των Ελληνιστικών χρόνων

Των Μακεδονικών χρόνων

Των Ρωμαϊκών χρόνων

Των Βυζαντινών χρόνων

Πράγμα που αποδεικνύει μια διαρκεί και έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα στη περιοχή μας, σε όλες τις ιστορικές περιόδους. (Συλλογή Βρυσικιώτη)

 

4) Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους σύμφωνα με τον κ. Μπακαλάκη το Ζωντάν αποτελεί λατομείο πέτρας για την κατασκευή του τοίχους Διδυμοτείχου. (Μόσχου Κούκου: Στα βήματα του Ορφέα.)

 

5) Το δέκατο πέμπτο αιώνα στις όχθες του Ερυθροποτάμου !! όπως αναφέρει ο κ. Γουρίδης υπήρχε βυζαντινός οικισμός με το όνομα Yδροχώρι, αυτός προσδιορίζεται στη σημερινή θέση Καρλιά, ελάχιστα σημάδια πλέον μαρτυρούν την ύπαρξή του. (Γουρίδη Αθανάσιου: Διδυμότειχο μια άγνωστη πρωτεύουσα)

 

6, 7) Το 16ο αιώνα, όπως αναφέρεται στα λαογραφικά Βρυσικών, η αρχική ίδρυση του χωριού έγινε από Θράκες και από καταδιωγμένους από τον Τούρκο κατακτητή Πελοποννήσιους.

Το χωριό τότε ήταν χτισμένο γύρω από ένα πηγάδι, από το βάθος του πηγαδιού το χρώμα του νερού ήταν μαύρο και έτσι πήρε το χωριό το όνομά ‘Καρά μπουνάρ’ που σημαίνει Μαυροπήγαδο. (Γουρίδη Ιωάννη: Λαογραφικά Βρυσικών (Γενικά)) (Γουρίδη Αθανάσιου: Διδυμότειχο μια άγνωστη πρωτεύουσα.)

 

8) Την ίδια περίοδο της τουρκοκρατίας το Ζωντάν μάλλον δεν κατοικούνταν ένας τρομερός ληστής ο Πατσιόγλου που λυμαίνονταν την περιοχή είχε τα λημέρια του εκεί, τελικά οι ίδιοι οι Τούρκοι με στρατό τους τον σκότωσαν. (Καλαθάς Νικόλαος: Λαογραφικά …(σελ. 3))

 

9) Γύρω στα 1800 το χωριό άρχισε να επεκτείνεται νότια και στα 1850 περίπου κτίστηκε η νέα εκκλησία του χωριού στη θέση που βρίσκεται σήμερα, η παλιά εκκλησία (παλιοκκλήσι) που βρισκόταν ακριβώς πάνω και βόρια από την πηγή με το καλό νερό, σταμάτησε να λειτουργεί και με το χρόνο χάθηκαν τα ίχνη της. (Γκρουζούδης Πολυχρόνης: Μονογραφία της Εκκλησίας …..)

 

10) Από το 1908 ως το 1930 την κοινότητα Βρυσικών αποτελούσαν τα χωριά Βρυσικά Ασπρονέρι, Ιατράδες και Σαύρα. (Ιστοσελίδα Δήμου Μεταξάδων.)

 

11, 12) Το 1913 μέχρι το 1918 είχαμε Βουλγαρική κατοχή, τότε πολλές οικογένειες του χωριού εξορίστηκαν στην παλιά Ελλάδα και για μια χρονιά στο σχολείο μας δίδαξε βούλγαρος δάσκαλος. (Καλαθάς Νικόλαος: Λαογραφικά …(σελ. 5)) (Διάκου Δημήτριος: Ιστορία δημοτικού σχολείου Βρυσικών (σελ.5))

 

13) Στη Γερμανική κατοχή στο Τζιαντί ντερέ οργανώθηκε το πρώτο στρατηγείο αντίστασης κατά των Γερμανών με διοικητή τον ίλαρχο Σταθάτο, ανάμεσα στους αντάρτες υπήρξαν και πολλοί άντρες του χωριού μας. Μετά από έφοδο των Γερμανών οι αντιστασιακοί υποχώρησαν σε πιο δύσβατες περιοχές και συγκεκριμένα στη Γκίμπραινα της Δαδιάς. (Μαρτυρίες κατοίκων)

 

Μεγάλο πλήγμα δέχονται τα Βρυσικά με το διχασμό του εμφυλίου πολέμου, πολλοί συγχωριανοί μας σκοτώνονται και πάρα πολλοί αυτοεξωρίζονται στις ανατολικές χώρες.

 

Η ιστορία όμως δεν σταματά και συνεχίζεται όπως λέει και ο κ. Κυρκούδης. Οι Βρυσικιώτες που απέμειναν αγωνίστηκαν για να καλυτερέψουν τον ευλογημένο τόπο τους. Άλλοι εδώ κι άλλοι στα ξένα εργάζονται ακάματα για την προκοπή του.   

 

Αυτή η πρόχειρη καταγραφή έγινε για να δείξει ένα μέρος μόνο, από το πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό που υπάρχει προς διερεύνηση στον τόπο μας και την ανάγκη μιας επιστημονικής καταγραφής του.

 

1)      Κυρκούδη Θεόδωρου: Έβρος το τελευταίο οχυρό.

2)      Θρακικός ηλεκτρονικός θησαυρός

3)      Συλλογή Βρυσικιώτη

4)      Μόσχου Κούκου: Στα βήματα του Ορφέα.

5)      Γουρίδη Αθανάσιου: Διδυμότειχο μια άγνωστη πρωτεύουσα.

6)      Γουρίδη Ιωάννη: Λαογραφικά Βρυσικών (Γενικά)

7)      Γουρίδη Αθανάσιου: Διδυμότειχο μια άγνωστη πρωτεύουσα.

8)      Καλαθάς Νικόλαος: Λαογραφικά …(σελ. 3)

9)      Γκρουζούδης Πολυχρόνης: Μονογραφία της Εκκλησίας …..

10)  Ιστοσελίδα Δήμου Μεταξάδων.

11)  Καλαθάς Νικόλαος: Λαογραφικά …(σελ. 5)

12)  Διάκου Δημήτριος: Ιστορία δημοτικού σχολείου Βρυσικών (σελ.5)

13)  Μαρτυρίες κατοίκων




Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 02 Μάρτιος 2010 09:00  
''Ο γιος μου ο Σωτήρης δεν θα γυρίσει στο χωριό, αλλά στα μάτια της εγγονής μου Ελένης, βλέπω καθαρά την επιθυμία της να ζήσει σ' αυτό'' -Θεόφιλος

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ