• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Γάμος Παναγιώτη

E-mail Εκτύπωση PDF
Γάμος αλ(λ)ά Βρυσικιώτικα

Ένας όμορφος, σύγχρονος, αλλά και ταυτόχρονα παραδοσιακός γάμος τελέστηκε την Κυριακή 11 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη αυτή, που συγκεντρώνει τους περισσότερους και θερμότερους ίσως ετεροδημότες, μεγάλωσε, ανέθρεψε και κατάφερε να κρατήσει στους κόλπους της το παιδί μιας γνήσιας Βρυσικιώτικης οικογένειας του Γεωργίου και της Καλλιόπης Τσολακίδη.


 
panos.jpg - 23.37 Kb
Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 23 Ιανουάριος 2009 15:06 Περισσότερα...
 

Παρόν στα Βρυσικά

E-mail Εκτύπωση PDF

Έργα του 2008 στην περιοχή Βρυσικών

Οι γιορτές τελειώνουν και νομίζω ότι σιγά – σιγά θα πρέπει να κάνουμε και τον απολογισμό των έργων που εκτέλεσαν οι τοπικοί άρχοντες στην περιοχή μας, (φαντάζομαι πάντα με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου μας).

  • Χαλικόστρωση αυλής Δημοτικού Σχολείου τώρα πλέον Μουσείο
  • Έγκριση λειτουργίας εργοταξίου για αμμοληψίες από τον Ερυθροπόταμο
  • Αγροτική οδοποιία
  • Καθαρισμός και αποψίλωση του επαρχιακού δικτύου από τη νομαρχία
  • Φράγμα στο Τζιαντί ντερέ

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 07 Φεβρουάριος 2010 19:56 Περισσότερα...
 

Αλωνάκια του πολιτισμού

E-mail Εκτύπωση PDF

 Αλωνάκια του πολιτισμού

 

Το Γεωργικό 
Οι μικροί τόποι, κάτω από ορισμένες συνθήκες, όχι μόνο παράγουν πολιτισμό, αλλά και αναβιώνουν τον πολύμορφο κόσμο της λαϊκής παράδοσης. Η πράξη αυτή αποτελεί ουσιαστική συμβολή στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, στην καλλιέργεια του πολιτιστικού πατριωτισμού και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του τόπου. Οι τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις σηματοδοτούν κι ένα βαθύτερο γεγονός, τη θεμιτή φιλοδοξία να προβληθούν και να γίνουν γνωστά η ιστορία, τα ήθη και έθιμα, τα δρώμενα, το δημοτικό τραγούδι, οι λαϊκές ιστορίες, τα παραμύθια και καθετί που πηγάζει από τη λαϊκή ψυχή και τη χαρακτηρίζει.
Αυτοί οι μικροί τόποι -"αυτός ο κόσμος, ο μικρός ο μέγας" κατά τον Ελύτη- δημιουργούν νησίδες πολιτισμού μέσα στον ελλαδικό χώρο, είναι τα αλωνάκια του πολιτισμού μας, όπου καμινεύεται και ζωντανεύει η εθνική μας μνήμη.
Ασφαλώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ο κόσμος έχασε άπαξ και διά παντός την «αθωότητα του» και δεν μπορούμε -και δεν είναι ωφέλιμο- να μείνουμε νοσταλγοί του παρελθόντος, χωρίς να ανοίγουμε τα μάτια μας στην καινούργια μέρα και σε όσα θα ακολουθήσουν. Έχουμε χρέος να σπουδάσουμε το παρελθόν για να σχεδιάσουμε σωστά το μέλλον - ιδιαίτερα το μέλλον της νέας γενιάς, των παιδιών μας.


Όλα τα παραπάνω είναι σκέψεις που έτσι αυτόματα (και πρόχειρα, θα έλεγα) γεννήθηκαν, όταν στις 26 Ιουνίου του 2003 παρακολούθησα τα αγροτικά δρώμενα του Μορφωτικού Συλλόγου Γεωργικού (Τσαούσι), ενός φιλοπρόοδου χωριού λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καρδίτσα. Ο βασικός πυρήνας των εκδηλώσεων είχε εποχικό χαρακτήρα, αφού έγινε αναπαράσταση σε πραγματικές συνθήκες του θερισμού και του αλωνισμού. Πράγματι, γυναίκες και άντρες του χωριού με τα δρεπάνια θέρισαν το σιτάρι, το δεμάτιασαν, το φόρτωσαν σε κάρα και το έφεραν στο αλώνι. Εκεί ακολούθησε ο αλωνισμός με το ζώο και τη σβάρνα, μια διαδικασία επίπονη και χρονοβόρος, αφού περιλαμβάνει και το λίχνισμα. Μικροί και μεγάλοι παρακολουθήσαμε τα δρώμενα ως θεατές πλέον. Οι νεότεροι, που δεν έζησαν αυτές τις εποχές, γεμάτοι απορίες και οι ηλικιωμένοι γεμάτοι αναμνήσεις. Κι ο φίλος μου ο Κώστας Κουρκακης άρχισε να σιγοψιθυρίζει το δημοτικό τραγούδι που λέγανε στον θέρο: 'Ηλιε μ, γιατί μας άργησες, αργείς να βασιλέψεις, σε καταργιέται η αργατιά, σε καταργιέται ο κόσμος, σε  καταργιέται και μια νια, τριών μηνών νυφούλα... Άλλος της παρέας θυμήθηκε το θέμα της έκθεσης που γράφαμε παλιότερα στο σχολείο ((Θέρος, τρύγος, πόλεμος)), για να εμπεδωθεί έτσι ότι για τον αγροτικό κόσμο το θέρισμα των χωραφιών και το τρύγημα των αμπελιών ισοδυναμούσε με πόλεμο, με υπέρτατο αγώνα επιβίωσης. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με γλέντι και παραδοσιακό φαγοπότι στην πλατεία του χωριού. Χόρεψαν και έδωσαν μια χαρούμενη νότα το παιδικό και το νεανικό χορευτικό συγκρότημα. Ακολούθησαν οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, φορώντας τις παραδοσιακές καραγκούνικες στολές, γεμάτες χρώμα και ομορφιά. Επιπλέον προσφέρθηκε δωρεάν σε όλους τους πανηγυριστές πλιγούρι, παραδοσιακό φαγητό, καλομαγειρεμένο και νόστιμο. Είναι αλήθεια, τέτοιες εκδηλώσεις ενισχύουν την κοινωνικότητα των ανθρώπων, αφού παρέχουν την ευκαιρία σε όλους να συναντήσουν γνωστούς και φίλους και να συζητήσουν, να θυμηθούν και να ανανεώσουν τη φιλία τους. Για όλα τα παραπάνω αξίζουν πολλά συγχαρητήρια οι πρωτεργάτες της εκδήλωσης και ιδιαίτερα ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Γεωργικού Κώστας Κωστέλος, ο αντιπρόεδρος Ιωαννάκης Βούζας (δραστήριος όπως πάντα), αλλά και όλα τα μέλη και οι λοιποί συντελεστές. Ο Μορφωτικός Σύλλογος μπορεί να είναι υπερήφανος για τις εκδηλώσεις του που αναφέρονται στον λαϊκό πολιτισμό και στην παράδοση μας. Και αναμένουμε με ενδιαφέρον την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου, καθώς και το λεύκωμα φωτογραφιών (1935 - σήμερα), όπως έχουν εξαγγείλει.
Τέλος, νιώθω την ανάγκη να επαναλάβω ότι τέτοιες εκδηλώσεις τιμούν και τον τόπο και τα πρόσωπα. Και γίνονται παράδειγμα προς μίμηση.


Από το βιβλίο του Β.Δ. Αναγνωστόπουλου ‘ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΙΩΣΗ’ εκδόσεις Καστανιώτη

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 02 Ιανουάριος 2011 22:23
 

Ημέρα Λαγκίτας

E-mail Εκτύπωση PDF

Ημέρα Λαγκίτας

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 10:00

Στο φούρνο της γιαγιά Γιαννούλας

 Καλεσμένη όλη η Νεολαία και όχι μόνο.


 Οι λαγκίτες τελικά ήταν πολύ νόστιμες και θα ήταν νοστιμότερες αν το αλώνι ήταν μεγαλύτερο!
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 29 Δεκέμβριος 2008 20:34
 

Καλές Γιορτές

E-mail Εκτύπωση PDF

Ειρήνη και υγεία σε όλο τον Κόσμο ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Για να μη ξεχνούν την καταγωγή τους οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι νεότεροι!

  1. Χριστούγεννα στα Βρυσικά.
  2. Τα Χριστούγεννα του Θεοφάνη.
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 23 Δεκέμβριος 2009 14:58
 

Λόγια συντελεστή

E-mail Εκτύπωση PDF

Ας δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας, να
γνωρίσουν τον τόπο τους, να μάθουν την ιστορία του,
 την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους


 Η φωτογραφία είναι από την εκδήλωση των Μάρηδων στο Νεοχώρι τον Ιούλιο του 2008

      Ευτυχώς ή δυστυχώς για μένα τα έφερε έτσι η μοίρα, ώστε να περάσω με την οικογένειά μου ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου στο χωριό, όπου γεννήθηκα μεγάλωσα και αγάπησα.

     Θεώρησα λοιπόν υποχρέωση και χαρά μου τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει κοινό μέσο έκφρασης για όλους  όσους γεννήθηκαν ή έζησαν σ’ αυτό τον τόπο και ακόμη περισσότερο για τα παιδιά μας , να αποτελέσει πηγή γνώσης, πληροφόρησης και επικοινωνίας.
    Σ’ αυτή μου την προσπάθεια προσδοκώ στη δική σας βοήθεια και συμπαράσταση.   

 

Σας ευχαριστώ 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 31 Δεκέμβριος 2012 01:30
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

ΛΕΞΙΚΟ

λεξικό

στείλτε τις λέξεις σας εδώ
δέστε τις λέξεις σας εδώ

Φεστιβάλ 'ΖΩΝΤΑΝ'

ψηφίστε εδώ

Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους
''Ο γιος μου ο Σωτήρης δεν θα γυρίσει στο χωριό, αλλά στα μάτια της εγγονής μου Ελένης, βλέπω καθαρά την επιθυμία της να ζήσει σ' αυτό'' -Θεόφιλος

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΧΑΡΤΗΣ

Με άλμπουμ φωτογραφιών.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μέλη : 102818
Περιεχόμενο : 388
Σύνδεσμοι : 18
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1472078

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ

Ενημερωτικό δελτίο του ΕΜΘ


Λαός που την παράδοση χάνει και δεν θυμάται, στον λήθαργο του μαρασμού παντοτινά κοιμάται!

Κώδικας δεοντολογίας διαδικτύου

Εάν κάποια φωτογραφία ή κείμενο στη σελίδα αυτή σας ενοχλεί, ενημερώστε μας : vrisika@gmail.com

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ

 

ΠΕΜΠΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΒΡΥΣΙΚΩΝ

8-16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 ΣΤΑ ΒΡΥΣΙΚΑ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ (ΔΩΡΕΑΝ)

Ένα πρότυπο Ψυχαγωγικό – Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για την Νεολαία Βρυσικών θα οργανώσει και φέτος το Αριστοτέλειο Κολλέγιο.

Δήλωση συμμετοχής

ΕΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΩ


Newsflash

Το χώμα τάφος είναι. Έ συ τα βόδια σου σταμάτησε, σήκωσε το υνί σου. Στάχτη ανακατεύεις, σε τέτοιο χώμα μη σπέρνεις σπόρους σταριού, αλλά να χύνεις δάκρυα.

Ανθολογία Παλατινή

Ισιδώρου Αιγεάτου