• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

OIKONOMIA: Η πραγματική εξυγίανση των τραπεζών…

E-mail Εκτύπωση PDF

ΑΝΤΙΒΑΡΟ

Η μερική και προσωρινή κρατικοποίηση των τραπεζών δεν είναι «αντικαπιταλιστική ιδεοληψία»…

Είναι απαραίτητο και αναπόφευκτο μέτρο χρηματοοικονομικής εξυγίανσής των τραπεζών:

Η «υγεία» των τραπεζών αντανακλάται στο Δείκτη Κεφαλαιακής τους Επάρκειας (ΔΚΕ). Πρόκειται για ένα πηλίκο, στον αριθμητή του οποίου βρίσκονται (χονδρικά) τα Ίδια Κεφάλαια και στον παρανομαστή το στοιχεία του Ενεργητικού «σταθμισμένα» με το ρίσκο του.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο ΔΚΕ, τόσο υγιέστερη είναι μια Τράπεζα…

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2011 08:05 Περισσότερα...
 

Λαογραφικό μουσείο

E-mail Εκτύπωση PDF

Το 1997 με τις φιλότιμες προσπάθειες του αείμνηστου Γκρουζούδη Πολυχρόνη ιδρύθηκε το  Λαογραφικό μουσείο Βρυσικών. Η ίδρυσή του φυσικά δεν ήταν προσπάθεια μόνο ενός ανθρώπου αλλά και πολλών κατοίκων του χωριού μας και των γύρω χωριών, όπως της Σαύρας, Κυανής, Ασπρονερίου,  Γιατράδων και Ευγενικού που με τις δωρεές και τις προσφορές τους πλούτισαν τη συλλογή του μουσείου και έκαναν πραγματικότητα την ίδρυσή του

Λεπτομέρεια από μια τσούκνα, δεν είναι πανέμορφη;

 

Με το Λαογραφικό Μουσείο  ιδρύθηκε και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Βρυσικών, ώστε να υπάρξει ο νομικός φορέας διαχείρισής του. Στον Σύλλογο υπάγεται μέχρι σήμερα το Μουσείο υπό την εποπτεία πάντα του Δήμου Μεταξάδων.

 

Σήμερα το Μουσείο στεγάζεται στο κτήριο του δημοτικού σχολείου και διαθέτει μία από τις πιο πλούσιες λαογραφικές συλλογές, του περασμένου αιώνα με 800 περίπου εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, ακόμη και όστρακα, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Σε μια εποχή που οι αλλαγές στο τρόπο ζωής μας είναι τόσο γρήγορες με κίνδυνο να λησμονήσουμε τις ρίζες μας είναι τιμή για το χωριό και το δήμο μας η ύπαρξη αυτής της λαογραφικής συλλογής. Η συμβολή της είναι καθοριστική όχι τόσο γιατί συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, αλλά γιατί δηλώνει την πίστη των κατοίκων του σε διαχρονικές αξίες και ιδανικά αναλύωτα στο χρόνο. Αυτές τις αξίες που καθορίζουν την ταυτότητά μας και οι οποίες χωρίς να αρνούνται την εξέλιξή μας, θα μας βοηθήσουν να μείνουμε διακριτοί σε ένα κόσμο στον οποίο θα επιβιώσουν μόνο λαοί που θα διατηρήσουν άσβηστη τη μνήμη της ιστορίας τους.

Αυτή τη στιγμή το μουσείο διαθέτει τρεις αίθουσες όπου εκτίθενται τα λαογραφικά αντικείμενα.

Στη Πρώτη αίθουσα υπάρχουν οι ενδυμασίες τα υφαντά και τα κεντήματα, σε προθήκες, για να προστατεύονται ουσιαστικά από τη σκόνη.

Στη Δεύτερη αίθουσα γίνεται προσπάθεια για αναπαράσταση του Θρακιώτικου σπιτιού. Η μία γωνιά είναι έτσι διαμορφωμένη, που να θυμίζει το χώρο ύπνου, με τα μαξιλάρια το γίκο την παιδική κούνια. Μια άλλη γωνιά δείχνει το χώρο φαγητού με την ψάθα το σουφρά κάποιο μπαούλο και άλλα σχετικά μικροαντικείμενα.. Μια τρίτη γωνιά είναι διακοσμημένη με τα εργαλεία ύφανσης, τον αργαλειό τη γιορδάνη τα χτένια και όλα τα σχετικά.

Στη Τρίτη αίθουσα φιλοξενούνται Εκθέσεις:

Έκθεση φωτογραφιών με μια υποτυπώδη βιβλιοθήκη.

Αρχαιολογική έκθεση με  όστρακα κεραμικών που βρέθηκαν στα χωράφια.

Έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Έκθεση κεραμικών αγγείων και τέλος

Έκθεση όλων των εργαλείων επαγγελματικής και καθημερινής χρήσης του προηγούμενου αιώνα.

Πράγματι μια πολύ αξιέπαινη προσπάθεια, όπως αποδεικνύεται για τα δεδομένα της περιοχής μας και τα ελάχιστα χρήματα που διατέθηκαν για το σκοπό αυτό.

Ένα σύγχρονο μουσείο όμως δεν μπορεί να είναι απλά μια έκθεση λαογραφικών ή άλλων αντικειμένων. Ένα μουσείο θα πρέπει να μπορεί να παράγει και να διαδίδει πολιτισμό, μέσα από τις εκθέσεις του, τις αρχειοθήκες του, τα βιβλία του, τα εκπαιδευτικά προγράμματά του.

Με γνώμονα λοιπόν τις παραπάνω αρχές, στο σχεδιασμό μια νέας μελέτης για το μουσείο μας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παρακάτω παράγοντες.

1.      Το κτήριο να είναι δείγμα αρχιτεκτονικής των χωριών μας και να τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις, για τη φύλαξη μοναδικών λαογραφικών αντικειμένων, με κατάλληλες συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας και φωτισμού.

2.      Το κτήριο να διαθέτει εκθεσιακούς χώρους, διαμορφωμένους με τέτοιο τρόπο,  που θα μπορούν να δεχτούν μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις.

3.      Να υπάρχει πρόβλεψη για βιβλιοθήκη με τίτλους βιβλίων που θα προβάλουν τη λαϊκή τέχνη, τη λαογραφία, την ιστορία της περιοχής.

4.      Πρόβλεψη για αίθουσα προβολών με τα αντίστοιχα αρχεία (φωτογραφικό, ταινιοθήκη, ηχοθήκη) που θα μπορεί να προβάλει και να αναδείξει όλες τις πολιτιστικές δράσεις και μνημεία του τόπου μας.

5.      Πρόβλεψη εργαστηρίου συντήρησης και αρχειοθέτησης μουσειακών αντικειμένων, με εξειδικευμένο προσωπικό.

Τέλος όσα κτήρια και να γίνουν όσα χρήματα και να διατεθούν όλα θα είναι ‘κενό γράμμα’ αν δεν υπάρχει ικανή διοίκηση διαχείρισης του μουσείου, εάν δεν υπάρχουν άνθρωποι με βαθιά πίστη στην αξία της ύπαρξης ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 26 Δεκέμβριος 2012 20:10
 

Βρυσικά 1952

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Μια παρέα εικοσάριδων, το 1952. Σημαίνει κάτι; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Για τα vrisika όμως σημαίνει πολλά! Είναι η πρώτη φωτογραφία που δόθηκε έτσι, χωρίς να τη ζητήσει κανείς.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 07 Φεβρουάριος 2010 19:53 Περισσότερα...
 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Οπου πρέπει γίνομαι και κομμουνιστής»

E-mail Εκτύπωση PDF
Ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας μιλάει για τις σχέσεις του με τον προκάτοχό του, για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, για το δικό του μοντέλο για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, για την εθνική ταυτότητα και για την παγκοσμιοποίηση Συνέντευξη στον ΣΤΕΦ. ΚΑΣΙΜΑΤΗ | Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

«Με τον μακαριστό προκάτοχό μου Κυρό Χριστόδουλο είχαμε γνωριμία από τα φοιτητικά χρόνια. Εκτοτε, συμπέσαμε σε αρκετές κοινές δραστηριότητες. Από την αρχή όμως ήταν φανερό ότι ήμασταν άνθρωποι διαφορετικοί στον χαρακτήρα. Ακόμη και τα πρακτικά των επιτροπών, στις οποίες συνεργαστήκαμε αργότερα, όπως αυτές για την εκκλησιαστική περιουσία και τις σχέσεις Εκκλησίας- πολιτείας, αν πάρει κανείς και τα διαβάσει σήμερα, θα διαπιστώσει τη διαφορά μας. Ανέκαθεν, θα έλεγα, η βασική διαφορά
Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 27 Μάρτιος 2009 13:24 Περισσότερα...
 

Τι είναι αυτό;

E-mail Εκτύπωση PDF

Όταν είδα ένα σύνδεσμο παραπάνω στη σελίδα, για να πω την αλήθεια ξενίστηκα.

Τα ανίψια, λέω, κάνουν του κεφαλιού τους. Μα αφού τα έχω ξεχωριστό φάκελο για να βάζουν τα άρθρα τους!

Μπήκα λοιπόν και γω στο ΄γιου ντουμπ’ και είπα: ‘τι είναι αυτό’ αξίζει να δεις και συ.

Σας ευχαριστώ ανίψια!

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 07 Φεβρουάριος 2010 19:53 Περισσότερα...
 

Θυμός (για φτύσιμο)

E-mail Εκτύπωση PDF

   Έψαχνα υλικό στο αρχείο μου για να τεκμηριώσω και να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου,  σχετικά με τη χαλικόστρωση της αυλής του Μουσείου  από τη δημοτική μας αρχή.

  Ψάχνοντας λοιπόν στο φωτογραφικό μου αρχείο βρέθηκα να κοιτάζω τελικά φωτογραφίες απο ταφόπλακες που είχα τραβήξει απο το νεκροταφείο μας προ δεκαετίας. Έκπληκτος διαπίστωσα ότι ούτε μία απ’ αυτές δεν υπήρχε στην τελευταία πρόσφατη φωτογράφηση που έκανα.

  Εάν πράγματι συμβαίνει αυτό, σημαίνει προφανώς ότι κλάπηκαν!

  Αυτό με κάνει να θυμώνω και να θυμώνω με όλους μας για την αδιαφορία μας και τον" ωχ αδερφισμό" μας. Πολύ περισσότερο θυμώνω με αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες αυτού του τόπου.

  Κατα τα άλλα στους επόμενους μήνες θα στηθεί στα νεκροταφεία ένα ολοκαίνουργιο εκκλησάκι. Ένα εκκλησάκι που θα δείχνει στους κατοίκους αλλά και στα χαρτιά της δημαρχείας ότι η δημοτική αρχή ενδειαφέρεται για' αυτό το χωριό, γι' αυτό τον τόπο, γι' αυτούς τους κεκοιμημένους . Άλλωστε από τις παλιόπετρες τι να βγει; Ενώ από το εκκλησάκι κάτι θα μείνει και στην τσέπη τους.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 07 Φεβρουάριος 2010 19:54 Περισσότερα...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

ΛΕΞΙΚΟ

λεξικό

στείλτε τις λέξεις σας εδώ
δέστε τις λέξεις σας εδώ

Φεστιβάλ 'ΖΩΝΤΑΝ'

ψηφίστε εδώ

Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους
''στα βιβλία που διάβαζα μικρός, δεν έβρισκα το παραμικρό απ’ την προσφορά της Θράκης στον κοινό αγώνα των Πανελλήνων για την κατάκτηση της Λευτεριάς και του πολιτισμού.'' -Ιωάννης Γουρίδης

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΧΑΡΤΗΣ

Με άλμπουμ φωτογραφιών.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μέλη : 102818
Περιεχόμενο : 388
Σύνδεσμοι : 18
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1459306

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ

Ενημερωτικό δελτίο του ΕΜΘ


Λαός που την παράδοση χάνει και δεν θυμάται, στον λήθαργο του μαρασμού παντοτινά κοιμάται!

Κώδικας δεοντολογίας διαδικτύου

Εάν κάποια φωτογραφία ή κείμενο στη σελίδα αυτή σας ενοχλεί, ενημερώστε μας : vrisika@gmail.com

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ

 

ΠΕΜΠΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΒΡΥΣΙΚΩΝ

8-16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 ΣΤΑ ΒΡΥΣΙΚΑ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ (ΔΩΡΕΑΝ)

Ένα πρότυπο Ψυχαγωγικό – Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για την Νεολαία Βρυσικών θα οργανώσει και φέτος το Αριστοτέλειο Κολλέγιο.

Δήλωση συμμετοχής

ΕΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΩ


Newsflash

''Πιστεύω ότι η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να εντάσσεται στην κατηγορία ης εθνικής μας ασφάλειας. Οι δαπάνες για το περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικές με τις αμυντικές δαπάνες..'' Ρόμπερτ Ρέντφορντ