• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ήμουν νέος ....

E-mail Εκτύπωση PDF

ΟΙ ΝΕΟΙ ΖΟΥΝΕ ΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ   -   ΟΙ ΓΕΡΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

φαριντα μενεμενη 65

...............και μια και εγώ δεν είμαι νέος βυθίστηκα σήμερα στη βαθιά λίμνη των αναμνήσεων μου. Δεν χρειάστηκε να κάνω πολλές βουτιές, με την πρώτη αλλά βαθιά ανέσυρα μια γλυκιά θύμηση και μια παλιά φωτογραφία.

 

.................θυμήθηκα, θάταν γύρω στα 1964 ή 65, υπηρετούσα στο τμήμα ασφαλείας Ορεστιάδος, είχα πάρει μια μικρή άδεια από την υπηρεσία και ήλθα στο χωριό μου, στα Βρυσικά, για να ξεκουραστώ. Εκεί με περίμενε ο φίλος μου ο Θανάσης Γκουμούδης.

Πρέπει να ήταν τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, άρχιζε να μυρίζει Φθινόπωρο, οι “λιτσπέρδις” στο χωριό τέλειωναν με τη συγκομιδή της σοδειάς τους και πολλοί από αυτούς είχαν αρχίσει να την πωλούν στους εμπόρους και να μαζεύονται δραχμές στις τσέπες τους. Ένας από αυτούς ήταν και ο φίλος μου. Την προηγούμενη είχε πουλήσει τα φασόλια που μάζεψε και μαζί και δυο μοσχαράκια που είχε “σμπέσα” .Το κομπόδεμα του πάχυνε, και όσο αυτό μεγάλωνε τόσο τον γαργαλούσε.

Στο μπακαλιό που καθίσαμε να πιούμε μπύρες με ρώτησε:

-Φίλους πόσις μέρες άδεια έχσς;

- Έξι και μαζί με δυο μέρες οδοιπορικά το όλον οκτώ,    του απαντώ,  -Γιατί μι ρουτάς; Θέλσς να πάμι πθινά;  Σερς να φας τσδραχμές που σύμασις;

Μου απαντάει: Δεν πάμι καμιά βόλτα τσαλουνίκη, να βρούμε εκεί τουν φίλου μας τουν Καρμπζά, να διαϊρουμι λίου να δούμι κι τουν ΠΑΟΚ , δραχμές έχουμι, τι λες;

-Τι να πω, αύρου του πρωί φύγαμε.

 

Έτσι συμφωνήσαμε και έτσι κάναμε, πήγαμε στη Θεσσαλονίκη, ανταμώσαμε με τον φίλο μας τον Πολύκαρπο, μας ξενάγησε στην πόλη, πήγαμε και στην Τούμπα και είδαμε τον ΠΑΟΚ και το βράδυ καπάκι στο μπουζουξίδικο  “ΦΑΡΙΝΤΑ” στη Μενεμένη.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 27 Ιανουάριος 2014 10:10  

«Να επιμένεις για τον τόπο,  στα  μικρά πράγματα, γιατί από αυτά απαρτίζονται τα μεγάλα.»

 

Σωτήρης Γεραλής

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ