• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

χρώματα αρώματα εποχής

E-mail Εκτύπωση PDF

Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάμποι;

Μην είναι τ΄ άσπαρτα ψηλά βουνά;

Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;

Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;

 

………..

Ιωάννης Πολέμης


 


Τα αυτοφυή χωρίζονται σε δυο μεγάλες ομάδες: τα φυτά που είναι ντόπια και υπήρχαν πριν ακόμα έρθει ο άνθρωπος, ο οποίος έφερε πολλά φυτά μαζί του, αλλά φυτρώνουν και σε άλλα μέρη του κόσμου και αυτά που φυτρώνουν μόνο στον τόπο μας, τα οποία λέγονται ενδημικά.

Εκτός απ αυτά υπάρχουν και τα φυτά «μουσαφίρηδες», τα οποία έφερε ο άνθρωπος, εγκαταστάθηκαν εδώ, έγιναν αυτοφυή και πολλές φορές είναι πιο ισχυρά ακόμα κι από τα ντόπια. Παράδειγμα η ξινήθρα, που είναι φυτό της Νότιας Αφρικής, ήρθε πριν από 150 χρόνια, εγκαταστάθηκε κι έδιωξε τα άλλα. Γι΄ αυτό λοιπόν όταν ο άνθρωπος φέρνει ένα φυτό, ένα έντομο ή ένα ζώο σ΄ έναν τόπο, θα πρέπει να σκέφτεται πολύ τις επιπτώσεις. Πάντα θα πρέπει να ρωτάμε κάποιον ειδικό αν πρέπει να φυτέψουμε σπόρους που φέραμε από το εξωτερικό, κάτι που απαγορεύεται βέβαια, γιατί έχουν συμβεί πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα ένα φυτό στο Μαϊάμι, το οποίο έφεραν από τη Βραζιλία, κόντεψε να πνίξει όλες τις λίμνες της περιοχής και έκαναν φοβερές προσπάθειες να φέρουν ένα έντομο να το φάει και να γλιτώσουν απ΄ αυτό το φυτό. Το κάθε οικοσύστημα έχει μια ισορροπία που διαταράσσεται πολύ εύκολα από τις παρεμβάσεις του ανθρώπου.

Το βότανο είναι ένα φυτό που μας απαλύνει ή προλαμβάνει διάφορα προβλήματα που έχουμε. Όλα αυτά τα φυτά ο άνθρωπος τα βρήκε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στη φύση, γιατί τα προβλήματα και οι αρρώστιες υπήρχαν ανέκαθεν στον κόσμο. Βότανο στην αρχαία ελληνική λένε κάθε φυτό κι επειδή παλιά πίστευαν ότι όλα τα φυτά ήταν θεραπευτικά, ονόμασαν τα φαρμακευτικά φυτά βότανα. Έτσι λοιπόν αυτά πέρασαν από στόμα σε στόμα στο λαό και μετά από πολλές χιλιετίες, ισχύουν ακόμα.

Ο Διοσκουρίδης, ένας γιατρός από τη Μ. Ασία που έζησε στα χρόνια του Χριστού, έγραψε ένα βιβλίο «Περί Ύλης Ιατρικής» και περιέγραφε 600 βότανα, τα οποία είχε ζωγραφίσει κιόλας κι έλεγε ποιες ασθένειες θεράπευαν. Αυτό το βιβλίο για 15 αιώνες ήταν το μοναδικό εγχειρίδιο φαρμακολογίας.

Πέρασαν τα χρόνια κι ο κόσμος θεραπευόταν μ΄ αυτά, αφού δεν υπήρχαν φάρμακα. Όταν πονούσε κάποιος το κεφάλι του πήγαινε στο ποτάμι κι έκοβε ένα κλαράκι από ιτιά, έβγαζε το φλοιό και τα φύλλα, τα έβραζε, τα έπινε και γινόταν καλά. Κι αυτό διότι η ουσία που έχει η ασπιρίνη είναι το σαλυκιλικό οξύ, που βγαίνει από την ιτιά. Το πρόβλημα αυτό έλυσε η χημεία που παρασκεύασε συνθετικά το σαλυκιλικό οξύ και έφτιαξε την ασπιρίνη.

 

Κρανιά  http://www.agronews.gr/content/view/44743/249/lang,el/   

Καλαθιά

Φλαμουριά http://www.herb.gr/product_info.php/products_id/1227

Βελανιδιά

Ράμνος

Κισσός

Ρήγανι

Θυμάρι

Φλόμος http://www.herb.gr/product_info.php/products_id/1427

Ρούσκος (λαγομηλιά) http://www.valentine.gr/linkOfTheMonth_gr-december2003.php
κ.λ.π. κ.λ.π.
Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 20 Νοέμβριος 2010 22:46  
''Ο γιος μου ο Σωτήρης δεν θα γυρίσει στο χωριό, αλλά στα μάτια της εγγονής μου Ελένης, βλέπω καθαρά την επιθυμία της να ζήσει σ' αυτό'' -Θεόφιλος

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ