• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΒΡΥΣΙΚΙΩΤΕΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ      ΒΡΥΣΙΚΙΩΤΕΣ

 

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ   ΧΩΡΙΑΝΟΙ ΜΑΣ   

Στις δεκαετίες του   ΄ 50  και του ΄60

  

Γρήγορα και ευχάριστα πέρασαν οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων   και φέτος, νωρίς-νωρίς, ανοίγει το τριώδιο.

Μπαίνουμε στις αποκριές.

 

 

Τούτες τις μέρες, με τη γεύση ακόμα του χοιρινού, των λουκάνικων, του καβουρμά και του κουραμπιέ στη γλώσσα, βούτηξα με τη σκέψη μου στα βαθιά, στον πυθμένα του υποσυνείδητου μου και ανέσυρα με προσοχή αναμνήσεις και βιώματα από τις μέρες της αποκριάς των παιδικών μου χρόνων στο χωριό μου τα Βρυσικά.

Έτσι θυμήθηκα τα έθιμα που είχαμε γι΄ αυτές τις μέρες, για  «τσαπουκρές».

Πρώτο και κυρίαρχο έθιμο αυτό του ΜΠΕΗ.

Αναπαράγοντας σκηνές απ΄ αυτό, φωτοβόλησαν στο μυαλό μου τρία πρόσωπα, τρεις χωριανοί μας που είχαν συνδέσει το όνομα τους με το υπέροχο αυτό έθιμο.

 

-Πρώτο αστέρι ο Λυμπερούδης Γεώργιος, ο αγροφύλακας του χωριού, ο κουρτζής μας, ο επιλεγόμενος Μπέης. Τον θυμάμαι  αυτές τις μέρες αγέρωχο πάνω στο άλογο με την «τζιουμάκα» σαν σκήπτρο στο χέρι να διατάζει τους αράπηδες που τον περιτριγύριζαν πρόθυμοι να εκτελέσουν κάθε προσταγή του.

Ο λόγος του καυστικός για όλα τα στραβά του χωριού μα και διασκεδαστικός για μεγάλους και μικρούς και πολλές φορές τολμηρός. Τον θυμάμαι σαν έναν μικρό Βρυσικιώτη  Αριστοφάνη.

 Λυμπερούδης Γεώργιος και αδερφή

-Δεύτερο αστέρι ο Γκουγκουντούδης  Κωνσταντίνος, ο νταή Γκουντίνης, ο φοβερός και τρομερός «μαυρογκουντίνς». Άνθρωπος πνευματώδης, ετοιμόλογος, στοιχοπλόκος και αθυρόστομος, ένας μικρός Βρυσικιώτης Διογένης.

Στα δρώμενα του εθίμου πάντα έπαιρνε το ρόλο της «Καντ΄νας», μιας γυναίκας ιδιόρυθμης, στολισμένης με όλα τα ελαττώματα της γυναίκας της εποχής εκείνης,

Περιφέρονταν στις αυλές των σπιτιών, στις πλατείες και στα καφενεία μαζί με τον άντρα της ζητιανεύοντας, με μια ρόκα καρφωμένη στον κόρφο της και ένα αδράχτι να κρέμεται από το λιγοστό μαλλί της ρόκας, στο χέρι της κρατούσε μια σφούγγια, μια πατσαβούρα βουτηγμένη σε λασπόνερα και απειλούσε τους χωριανούς.

 Γκουγκουντούδης στο βάθος

-Τρίτο αστέρι ο Γκουμούδης Δημήτριος, ο επιλεγόμενος νταηΓκούμας, έπαιζε το ρόλο του Χατζή, τον ανεπρόκοπο άντρα της Καντ΄νας , μοχθηρός, βλοσυρός, αμίλητος και θορυβοποιός, με μια αρμαθιά κουδούνια κρεμασμένα με ένα «τσαρχόσκνο» στη μέση του. Στο χέρι του κρατούσε ένα ξύλινο «τσιβί» και κυνηγούσε τους άντρες να τους «τζιτζικώσει».

 

Και οι τρεις τους μοναδικοί και ανεπανάληπτοι, ηθοποιοί αυτοδίδαχτοι έπαιζαν τους ρόλους χωρίς σενάρια και κείμενα, όπως ακριβώς τους ήθελαν οι απαιτητικοί συγχωριανοί μας.

 

  
 
Η φωτογραφία απεικονίζει το έθιμο «Μπέης» στη δεκαετία του 1970. Ο Τσολακίδης Σωτήρης (Μπέης) πάνω στο άλογο στο οποίο είναι κρεμασμένα στη χέτη του μαντίλια που δώριζαν οι νοικοκύρηδες. Ο χότζας η καντίνα και οι καθιστοί οι αράπηδες. 

 

                                                                                     Θεόφιλος

                                                                                    

                                                                                      Ιανουάριος  2010
                                                                                           Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 21 Ιανουάριος 2010 19:54  
''Ο γιος μου ο Σωτήρης δεν θα γυρίσει στο χωριό, αλλά στα μάτια της εγγονής μου Ελένης, βλέπω καθαρά την επιθυμία της να ζήσει σ' αυτό'' -Θεόφιλος

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ