• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Mουσείο: Το όραμα

E-mail Εκτύπωση PDF

Πριν κάποια χρόνια βρέθηκε κάποιος άνθρωπος με όραμα και διορατικότητα  στο Δήμο Μεταξάδων όπου με το μεράκι του και το πείσμα του κατάφερε να στήσει ένα μουσείο. Πόσο απλό και εύκολο ακούγεται! Κατάφερε επίσης να το καταξιώσει σε ολόκληρη την περιοχή της Θράκης.

 

           Με επισημότητα τότε έγιναν τα εγκαίνια παρουσία Πολιτικής, Στρατιωτικής και Εκκλησιαστικής ηγεσίας του νομού.

           Φρόντισε να το επισκεφτούν και να αναγνωρίσουν τη σημαντικότητά του όλοι οι σχετικοί πολιτιστικοί φορείς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της νομού μας και να δημοσιευτούν από τότε τα συγγράμματα του στην πρωτοπόρα για τον καιρό εκείνο ιστοσελίδα του Δημοκρίτιου πανεπιστημίου Θράκης.

Ο Παππούς κατάφερε όσο βαστούσαν τα πόδια του το όραμα να το κάνει πραγματικότητα σε αξιόλογο βαθμό και πρόσφερε τελικά αυτό το έργο πολιτισμού προίκα στη διάθεση όλων των χωριανών του, όλων των πολιτών του δήμου.

Ύστερα από χρόνια αδράνειας και καταστροφικής απαξίωσης του έργου του, έφτασε ίσως η ώρα της δικαίωσης. Η μοναδική αξιόλογη και αναγνωρισμένη λαογραφική συλλογή που βρίσκεται στη διάθεση του Δήμου αποτελεί  πλέον μια καλή παρακαταθήκη για την διεκδίκηση κάποιου σημαντικού ποσού από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τον τομέα του πολιτισμού.

Είναι ευχή μας να γίνει μια σοβαρή και σωστά τεκμηριωμένη πρόταση σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Μια πρόταση (μελέτη) με όραμα και διορατικότητα όπως του Παππού, ώστε να δημιουργηθούν τελικά οι υποδομές που θα μπορούν να στεγάσουν τα όνειρα κάποιων ρομαντικών. Κάποιων που θα θελήσουν να ερευνήσουν την ιστορία και τα μνημεία αυτού του τόπου. Κάποιων που θα θελήσουν να μελετήσουν την παράδοση, τη λαογραφία των ανθρώπων της. Κάποιων που θα θελήσουν να (παραδώσουν) κάτι από τον πλούτο της παράδοσης, κάτι από την όποια ομορφιά αυτού του τόπου σαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Ίσως τώρα είναι μια καλή ευκαιρία όλοι όσοι πιστεύουμε σ’ αυτές τις αξίες, να δηλώσουμε το παρόν μας, με όποιον τρόπο μπορούμε, ίσως έτσι δώσουμε μια ευκαιρία στο όνειρο …  για ένα καλύτερο μέλλον, που δε θα είναι ξεκομμένο από το παρελθόν μας, αν όχι για χάρη αυτού του Τόπου, τουλάχιστον για την ανάταση, την υπερηφάνεια και τον πατριωτισμό των παιδιών μας .

 

email σελίδας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Βρυσικών: Γκροζούδη Ιφιγένεια

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 25 Μάρτιος 2009 20:26  
''στα βιβλία που διάβαζα μικρός, δεν έβρισκα το παραμικρό απ’ την προσφορά της Θράκης στον κοινό αγώνα των Πανελλήνων για την κατάκτηση της Λευτεριάς και του πολιτισμού.'' -Ιωάννης Γουρίδης

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ